BARNSÄKERHET OCH SKÖTSELRÅD

Interiöra solskydd kan orsaka skador på barn, och vi är väldigt medvetna om detta. Som företag vidtar vi de åtgärder som krävs, och har flera lösningar för ökad säkerhet. Barnsäkra fönster är något som är viktigt.

SÄKERHET KOMMER FÖRST

Barn är det viktigaste vi har och därför ställs, med all rätt, höga säkerhetskrav! Kom ihåg att barnsäkra dina fönster.

Små barn är nyfikna av naturen och allt som hänger löst, rör sig eller går att smaka på måste bara undersökas. Interiöra solskydd har tyvärr orsakat skador, och i några fall till och med dödsolyckor, på barn runt om i Europa genom åren. Det är givetvis helt oacceptabelt då barnsäkerheten alltid måste komma i första hand. Reglagen på dessa måste vara gjorda så att det inte finns risk för att man kan fastna i detaljer och riskera strypning.

 

Draperi som skydd mot sol

SÄKERHET VAD GÄLLER PERSIENNER OCH GARDINER

Viktigt idag är att man tänker över hur persienner, lamellgardiner, plisségardiner och rullgardiner sitter monterade. Sedan år 2014 finns en lag som reglerar invändiga solskydd som sitter i miljöer där barn vistas ska utformas. Det finns flera lösningar för detta och är alltid något vi tar med i beräkningarna när du köper solskydd via oss.

 

SÄKERHET VAD GÄLLER SKÖTSEL AV MARKISER, RENGÖRING AKRYL OCH SCREEN

Även om väven har ypperliga egenskaper så blir den ofrånkomligt smutsig men med lite underhåll kan man komma runt det. Ljummet vatten, såpa och en mjuk borste tar bort det värsta utan att skada beläggningen. Vi har i vårt sortiment även effektiva miljövänliga rengöringsmedel. Obs! Rengör ej med tvättmaskin eller högtryckstvätt!

 

UNDERHÅLL AV PERSIENNER

Persiennen är av hög kvalitet och kräver inget speciellt underhåll för dess funktion. Persiennen utsätts dock för damm och smuts och bör rengöras minst en gång vartannat år för bästa finish. Använd dammborste eller mjuk trasa och ljummet vatten. Det går också att använda en dammsugare med mjuk borste vid rengöringen. Vid fönster- tvätt är persiennen (om den är frihängande) tack vare sina snabbfästen enkel att ta ner och hänga upp igen. Man skall hantera persiennen försiktigt och gärna använda tunna lämpliga arbets- handskar eftersom listkanterna kan vara vassa.

 

UNDERHÅLL AV LAMELLGARDINER

Samtliga delar i manuellt reglerade lamellgardiner görs rent utvändigt vid behov med en fuktig trasa.

 

UNDERHÅLL AV PLISSÉGARDINER

  • Att dagligen dra upp och ned gardinen hjälper textilens veck att hålla en jämn och fin form. Gardinerna är konstruerade för att användas
  • För handtvätt: ta loss gardinen från fästena för rengöring
  • Släpp ned väven och tvätta i en mild tvättmedelslösning i ca 30 grader
  • Duscha väven för att skölja bort tvättmedlet
  • Dra ihop väven och pressa ur vattnet tills det slutar droppa
  • Häng tillbaka den fuktiga gardinen i fönstret
  • Ha gardinen upphissad i ca 12 timmar. Hissa ned och upp den emellanåt, så att vecken inte klibbar ihop. Sedan är gardinen färdig att användas igen
Lång markis på fönster
Plisségardin